Mandrake Linux

Инструкции за инсталирање

Потребна конфигурација

Инсталирањето Мандрак Линукс е, најчесто, едноставно. Го ставате инсталациското CD во CDROM-от и го рестартирате компјутерот. Видете ја точка 1.

ЗАБЕЛЕШКА:


Ова е листа на различните начини на инсталирање Мандрак Линукс:

  1. Подигање од CD
  2. Подигање со дискета (направена под Windows)
  3. Други методи за инсталирање


1. Подигање од CD

Инсталациското ЦД е "bootable". Најчесто, доволно е само да го внесете ЦДто во ЦДРОМ-от и да го рестартирате компјутерот. Следете ги инструкциите од екранот: притиснете го копчете [Enter] за да започнете со инсталација, или копчето [F1] за дополнителни информации.

ЗАБЕЛЕШКА:

Некои компјутери не подигаат од ЦД. Во таков случај, треба да направите boot-дискета. Видете ја точката 3.

[кон почетокот]


2. Подигање со дискета (направена под Windows)

Ако Вашиот компјутер не бутира директно од CDROM, мора да направите boot-дискета, што под Windows се прави на следниот начин:

За да започнете со инсталацијата:

[кон почетокот]


3. Други методи за инсталирање

Ако претходните методи не Ви одговараат (на пример, сакате да инсталирате од мрежа, или од pcmcia уред, или  ...), ќе мора да создадете boot-дискета:

Ова е листата на бут-имиџи (boot images):

cdrom.img инсталација од CD-ROM
hd.img инсталација од хард диск (од Linux, Windows, или ReiserFS фајлсистем)
network.img инсталација од ftp/nfs/http
other.img инсталација со ретко-користени драјвери кои не ги собира на претходните дискети.
pcmcia.img инсталација од pcmcia уреди (Забелешка: повеќето pcmcia мрежни адаптери сега се директно поддржани со network.img)
usb.img инсталација од USB уреди: USB мрежни адаптери за мрежна инсталација, или USB CDROM/CDRW уреди за cdrom инсталација
blank.img инсталација со Ваш сопствен линукс кернел

blank.img е минимален имиџ за инсталација со Ваш сопствен линукс кернел.

[кон почетокот]


Исто така, можете да инсталирате во текстуален режим ако, од некоја причина, имате проблем со нормалната графичка инсталација. За да го користите, притиснете на [F1] во поздравниот екран на Mandrake Linux, и потоа во промптот напишете text

Ако треба да го спасувате (rescue) Вашиот постоечки Мандрак систем, внесете го инсталацискиот CDROM (или релевантната дискета), притиснете на [F1] во поздравниот екран на Mandrake Linux, и потоа во промптот напишете rescue

За повеќе технички информации видете го http://www.linux-mandrake.com/drakx/README.

[кон почетокот]


Ова се главните стадиуми на инсталација:

  1. Го внесувате инсталациското CD (или инсталациската дискета) и го рестартирате компјутерот.
  2. Притискате [Enter] кога ќе се појави поздравниот екран на Мандрак Линукс (следете ги инструкциите внимателно).
  3. Кога инсталацијата ќе заврши, го вадите ЦД-то штом автоматски ќе се отвори вратата на ЦДРОМ-от (и ги вадите дискетите што се внатре); Вашиот компјутер ќе се рестартира. Ако не се рестартира автоматски, рестартирајте го рачно.
  4. Mandrake Linux ќе се вклучи. По подигањето, можете да се најавите на Вашата машина под корисничко име направено при исталацијата, или како "root".

Важна белешка:

Најавувањето како "root" ќе Ви овозможи неограничен пристап на Вашиот Линукс систем. Немојте да го користите за друго освен за конфигурација и администрација. За секојдневна работа, користете нормален кориснички акаунт, кој можете да го конфигурирате со помош на алатката "userdrake", или со командите "adduser" и "passwd".

Со среќа со Вашиот Мандрак Линукс !

[кон почетокот]


За инсталациска поддршка видете ја Мандрак Линукс diffusion листата и FAQ-овите (најчесто поставувани прашања) на веб сајтот: